Grootste Eiland Canarische Eilanden: Ontdek Tenerife

Als je denkt aan de Canarische Eilanden, komt het beeld van zonovergoten stranden en kristalheldere wateren al snel naar boven. Deze Spaanse eilandengroep, gelegen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Noordwest-Afrika, is een geliefde bestemming voor vakantiegangers die op zoek zijn naar zon, zee en natuur. Het grootste eiland van deze archipel is Tenerife, een plek waar wonderschone natuur samenkomt met bruisende steden en indrukwekkende vulkanische landschappen.

Tenerife heeft iets magisch dat bezoekers blijft aantrekken. Met een oppervlakte van ruim 2.034 vierkante kilometer biedt het eiland genoeg ruimte voor zowel avonturiers als rustzoekers. De majestueuze vulkaan El Teide is niet alleen het hoogste punt van Spanje maar ook dé blikvanger van het eiland; hij torent met zijn 3.718 meter hoogte trots boven alles uit.

Mijn fascinatie voor Tenerife groeit elke keer als ik er kom, vooral door de diversiteit die het eiland te bieden heeft. Van het ruige Anaga-gebergte in het noordoosten tot de gouden stranden in plaatsen zoals Costa Adeje en Playa de las Américas in het zuidwesten; Tenerife weet iedere keer opnieuw te verrassen met zijn rijkdom aan landschappen en activiteiten. Of je nu komt om te wandelen, cultuur op te snuiven of simpelweg te ontspannen aan het strand: Tenerife heeft voor ieder wat wils.

Wat zijn de Canarische Eilanden?

De Canarische Eilanden vormen een archipel in de Atlantische Oceaan en zijn een autonome gemeenschap van Spanje. Deze eilandengroep ligt net voor de westkust van Afrika, meer bepaald Marokko en Westelijke Sahara. Het bijzondere aan deze locatie is dat het een brug slaat tussen drie continenten: Europa, Afrika en Amerika, waardoor de eilanden zowel Europese als Afrikaanse invloeden kennen.

 • Locatie: Atlantische Oceaan
 • Status: Autonome gemeenschap van Spanje
 • Afstand tot vasteland: Ongeveer 100 kilometer westelijk van Marokko

Deze prachtige bestemming staat bekend om haar diverse landschappen, die variëren van vulkanische maanlandschappen tot weelderige bossen. Het klimaat is er subtropisch wat resulteert in aangename temperaturen het hele jaar door; dit maakt de eilanden perfect voor toeristen die op zoek zijn naar zon, strand en natuur.

Maand Gemiddelde temperatuur
Januari 18°C
Juli 24°C

Toerisme speelt een cruciale rol voor de economie van de Canarische Eilanden. Ieder jaar trekken ze miljoenen bezoekers die genieten van lokale specialiteiten zoals Canarische aardappels met mojo-saus of verse visgerechten, terwijl ze zich onderdompelen in culturele festivals en activiteiten.

Met hun unieke mix van culturen hebben de Canarische Eilanden ook een rijke geschiedenis vol verhalen over oorspronkelijke bewoners genaamd Guanches. Hun erfgoed blijft tastbaar door middel van archeologische sites en musea verspreid over verschillende eilanden.

Het grootste eiland is Tenerife waar ook El Teide zich bevindt, de hoogste berg van Spanje. Ervaar zelf hoe adembenemend deze vulkaan kan zijn tijdens een wandeling of kabelbaanrit naar boven!

Kortom, met hun strategische ligging en unieke karakteristieken bieden de Canarische Eilanden voor iedere reiziger wat wils – of je nu komt voor ontspanning aan goudgele stranden of avontuurlijke expedities in nationale parken!

Wat maakt een eiland ‘groot’?

Grootte kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd wanneer we het over eilanden hebben. Enerzijds spreekt men van fysieke omvang, uitgedrukt in vierkante kilometers. Anderzijds kan de ‘grootte’ ook slaan op de populatie, economische invloed of zelfs culturele betekenis.

 • Fysieke Omvang: Dit is de meest voor de hand liggende maatstaf waarbij landoppervlakte wordt gemeten. Het grootste eiland van de Canarische Eilanden qua landmassa is Tenerife.
Eiland Oppervlakte (km²)
Tenerife 2,034
Fuerteventura 1,660
Gran Canaria 1,560
 • Populatie: Een ander aspect dat een eiland ‘groot’ kan maken is het aantal inwoners. Een grotere bevolking kan bijdragen aan meer bedrijvigheid en een levendigere cultuur.
 • Economische Invloed: De economische kracht van een eiland speelt ook mee. Denk aan toerisme, exportproducten en lokale industrieën die impact hebben op zowel nationale als internationale markten.
 • Culturele Betekenis: Soms heeft een eiland door zijn unieke cultuurhistorie of natuurlijke wonderen een grote aantrekkingskracht zonder dat het per se groot hoeft te zijn in oppervlakte of bevolking.

Wanneer ik dus spreek over het ‘grootste’ eiland van de Canarische Eilanden moet ik eerst definiëren welk criterium ik hanteer. Voor dit artikel kijk ik naar fysieke grootte – maar dat neemt niet weg dat andere factoren zoals populatie en culturele rijkdom ontzettend belangrijk zijn voor het karakter van elk individueel eiland binnen deze prachtige archipel.

Wat is het grootste eiland van de Canarische Eilanden?

Tenerife pronkt als het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Met een oppervlakte die ruim over de 2.000 vierkante kilometer gaat, biedt Tenerife een divers landschap dat varieert van zonovergoten stranden tot het indrukwekkende vulkanische maanlandschap rondom de imposante Pico del Teide.

 • Oppervlakte: ongeveer 2034 km²
 • Hoogste punt: Pico del Teide (3718 meter)

Het eiland staat bekend om zijn bruisende toeristencentra en serene natuurlijke schoonheid. Hier kunnen bezoekers genieten van activiteiten zoals:

 • Wandelen in het Nationaal Park El Teide
 • Zonnen op stranden zoals Playa de las Américas
 • Het verkennen van pittoreske dorpjes

De bevolking van Tenerife is ook niet mis te verstaan; er wonen bijna 900.000 mensen, wat het meteen ook het meest dichtbevolkte eiland maakt binnen de archipel.

Kenmerk Statistiek
Totale oppervlakte ~2034 km²
Aantal inwoners ~900.000
Hoogste punt Pico del Teide, 3718 m

Ondanks zijn grootte en populariteit behoudt Tenerife nog steeds plekken waar rust heerst. Van afgelegen baaitjes tot aan uitgestrekte bananenplantages, er is altijd wel een stukje paradijs te vinden voor wie even aan de drukte wil ontsnappen.

Dus of je nu komt voor avontuur of ontspanning, Tenerife heeft iets te bieden voor elke reiziger die op zoek is naar een unieke ervaring onder de warme Spaanse zon. De mix tussen prachtige natuurparken en levendige stedelijke gebieden maken dit eiland terecht tot een topbestemming binnen Europa’s subtropische pareltjes!

Waarom is het grootste eiland zo populair?

Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het eiland staat bekend om zijn diverse landschappen die variëren van zonnige stranden tot de indrukwekkende vulkaan El Teide, de hoogste berg van Spanje. De combinatie van een mild klimaat het hele jaar door en natuurlijke schoonheid maakt Tenerife een ideale bestemming voor allerlei reizigers.

 • Stranden en resorts: Tenerife biedt talloze stranden met gouden of zwart vulkanisch zand waar toeristen kunnen ontspannen. Luxe resorts in plaatsen zoals Costa Adeje geven bezoekers de kans op een verkwikkende vakantie.
 • Natuur en avontuur: Voor natuurliefhebbers en avonturiers heeft Tenerife veel te bieden. Wandelpaden leiden door prachtige ravijnen en naar de top van El Teide. Ook watersporten zoals surfen, duiken en walvissen spotten zijn hier erg populair.

De lokale gastronomie is nog zo’n trekpleister; restaurants serveren heerlijke Canarische gerechten waarbij gebruik wordt gemaakt van verse lokale ingrediënten. Hierdoor krijgen bezoekers niet alleen een smaak van het eiland maar ook een blik op de cultuur.

Tenslotte speelt ook infrastructuur een belangrijke rol in populariteit. Met twee luchthavens is Tenerife goed bereikbaar voor internationale toeristen. Bovendien zorgt het uitgebreide netwerk aan wegen ervoor dat alle attracties gemakkelijk te bereiken zijn.

Het culturele aanbod met festivals zoals Carnaval in Santa Cruz draagt bij aan de levendigheid die bezoekers zo waarderen. Musea, historische sites en parken vullen dit rijke palet aan diversiteiten verder aan.

Kortom, Tenerifes populariteit komt voort uit deze unieke mix van factoren: perfect weer, natuurwonderen, culinaire ervaringen, goede infrastructuur en bruisende cultuur maken het tot dé vakantiebestemming binnen de Canarische archipel.

Wat zijn andere grote eilanden van de Canarische Eilanden?

Naast Tenerife, het grootste eiland van de Canarische archipel, herbergt deze eilandengroep nog enkele andere opmerkelijke grotere eilanden. Fuerteventura is zo’n eiland dat zeker niet onvermeld mag blijven. Met een oppervlakte van ongeveer 1.660 vierkante kilometer is het het tweede grootste eiland van de Canarische Eilanden.

 • Gran Canaria staat bekend om zijn diverse landschappen en is met een oppervlakte van circa 1.560 vierkante kilometer het derde grootste eiland.

Lanzarote volgt met een unieke schoonheid gekenmerkt door vulkanische landschappen. Dit fascinerende eiland beslaat zo’n 845 vierkante kilometer.

Hieronder vind je een overzicht:

Eiland Oppervlakte (km²)
Fuerteventura 1.660
Gran Canaria 1.560
Lanzarote 845

La Palma, ook wel ‘La Isla Bonita’ genoemd, biedt bezoekers adembenemende uitzichten en weelderige bossen over haar gebied van ruim 708 vierkante kilometer.

El Hierro mag dan wel het kleinste bewoonde eiland zijn binnen deze archipel, maar wat betreft natuurlijke schoonheid doet het zeker niet onder voor de grotere tegenhangers. El Hierro meet ongeveer 268 vierkante kilometer.

Deze diversiteit aan landschappen maakt elk bezoek aan de verschillende Canarische Eilanden uniek en boeiend. Van uitgestrekte stranden op Fuerteventura tot aan wandelpaden doorheen antieke bossen op La Palma; er valt altijd iets nieuws te ontdekken!

Conclusie

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en dat is duidelijk geworden uit verschillende aspecten die ik heb besproken in dit artikel. Het eiland herbergt niet alleen de hoogste berg van Spanje, de Teide, maar biedt ook een diversiteit aan landschappen, activiteiten en klimaten.

 • De oppervlakte van Tenerife bedraagt 2.034 vierkante kilometer.
 • Met ongeveer 5 miljoen bezoekers per jaar is het ook het meest toeristische eiland.

Hieronder vind je een tabel met enkele kerncijfers:

Kenmerk Tenerife
Oppervlakte 2.034 km²
Hoogste punt Pico del Teide (3.718m)
Aantal inwoners Rond 900.000
Jaarlijkse bezoekers Ongeveer 5 miljoen

Mijn ervaring als reiziger heeft me geleerd dat hoewel cijfers belangrijk zijn voor het schetsen van een overzicht, de ware schoonheid en bijzondere ervaringen op Tenerife zich pas echt openbaren wanneer je er zelf rondloopt.

Ik hoop dat mijn artikel jou als lezer geïnspireerd heeft om meer te ontdekken over Tenerife of misschien zelfs plannen te maken voor een bezoek aan dit fascinerende eiland. Vergeet niet dat elke Canarisch eiland uniek is en z’n eigen charmes heeft, maar als we kijken naar pure grootte en veelzijdigheid staat Tenerife toch wel bovenaan de lijst.